Boka radonmätning

Om du är osäker på radonnivåerna i din bostad är du välkommen att kontakta oss på Attunda Sot & Vent AB. Vi kan ta hand om hela processen, hela vägen från radonmätning till eventuella åtgärder. Boka en radonmätning snabbt och enkelt av oss genom att fylla i formuläret längst ner på den här sidan.

Faktum är att radon finns bokstavligen överallt omkring oss, både i byggnader och i marken. Radonnivåerna är dock väldigt varierande och kan ändra sig över tid. En annan aspekt är att radonhalterna också kan variera under dygnet.

Detta kan bland annat bero på ventilationssystemets inställningar i den aktuella fastigheten. På grund av detta så utgår man från ett årsmedelvärde som inte får vara högre än 200 Bq/m3. För att få ett så säkert resultat som möjligt så bör man utföra en så kallad långtidsmätning i cirka 2-3 månader i perioden 1 okt–30 april.

Radonmätning för villa i Stockholm, Sollentuna, Järfälla, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Norrtälje & Sigtuna med omnejd!

Radonpaket 1 är vårt grundpaket. När du beställer detta av oss så skickar vi ett paket med spårfilmsdosor/radonpuckar inklusive uppsättningsanvisningar till dig. Med hjälp av detta så kan du själv utföra en långtidsmätning av radonnivåerna i den aktuella byggnaden. Så snart som mätperioden är klar (cirka 2-3 månader) så skickar du in spårfilmsdosorna till ett laboratorium för vidare analys.

Om du vill att processen ska gå betydligt snabbare bör du i stället överväga att beställa Radonpaket 2. Här kan du få ett svar omgående då vi med hjälp av radonsniffer kan utföra en radonmätning direkt och leverera en första indikation om det aktuella läget.

Däremot vårt absoluta topperbjudande är Radonpaket 3 då detta säkerställer en mer komplett radonutredning för villor. När du beställer Radonpaket 3 så mäter vi både radonhalterna i byggnaden och i omgivande mark. Med denna tjänst så ingår mätning med markradonspett, radonsniffer och även gammameter vilket mäter radon i material.

Radonmätning i flerbostadshus

Gällande fastigheter med boenden i bostadsrätter eller hyresrätter bör man alltid vara uppmärksam på att det angivna gränsvärdet för radon inte har överskridits. Radonmätningar bör som regel alltid utföras vid renoveringar, ombyggnationer och när man har bytt uppvärmningssystem eller ventilationssystem. Fortsättningsvis så bör man även utföra en radonmätning vart tionde år för att ta reda på om gällande radonvärden inte har överskridits.

Radon på arbetsplatsen

Strålskyddslagen säger att samtliga arbetsgivare ska ha kännedom om radonhalten i företagslokalerna eller på arbetsplatsen. Om det är så att gällande gränsvärde har överskridits så är det arbetsgivarens ansvar att åtgärder vidtas. Om du är osäker på radonvärdena i dina företagslokaler så kan vi hjälpa dig med radonmätning och eventuella åtgärder vid behov.

Beställ våra radontjänster

Boka mätning eller utredning här!

  Angivna priser gäller inkl. moms.  OM radon­mätning:

  Ett godkänt mätresultat vid en radonmätning kräver en långtidsmätning som varar i minst 2 månader i perioden den 1 oktober till den 30 april. Vid en långtidsmätning så använder man alltid minst två radonpuckar, samt ytterligare minst en radonpuck för varje våningsplan i byggnaden. Radonpuckarna ska placeras i de rummen som är inredda. Det vill säga inte i olika våtrum som toaletter, badrum och tvättstugor, etc. Om det var mer än tio år sedan den senaste radonmätningen utfördes så bör man genomföra en helt ny radonmätning. Detsamma gäller vid ombyggnationer.

  Har du frågor?

  Använd gärna vårt kontaktformulär. Välj ärende ”Radon”, så tar vårt team kontakt med dig. För att komma till formuläret klicka här.

  Supersotaren Emilie